Poker ca la aparate

Pokerul este unul dintre cele mai cunoscute jocuri de cărți din lume, fiind extrem de popular atât în cazinouri cât și ca un simplu joc recreațional. Spre deosebire de alte jocuri, pokerul s-a adaptat foarte bine noilor tehnologii ale erei digitale. Turneele internaționale de poker au premii de milioane de dolari și sunt urmărite în întreaga lume, jucătorii de succes au devenit adevărate staruri iar jocurile de poker ca la aparate sunt printre cele mai descărcate aplicații pentru telefoane mobile și tablete. Pokerul este însă mai mult decât un joc de noroc, el a fost inclus oficial în categoria sporturilor minții alături de șah sau Go și există chiar posibilitatea să devină în viitor o disciplină olimpică.

Istoria diverselor tipuri de jocuri de poker se pierde în negura timpului și există mai mult ipoteze asupra originilor reale. Unele surse susțin că jocul ar fi fost inventat în China, alți istorici spun că strămoșul pokerului ar fi As-Nas, un joc din Persia medievală. Ulterior, mai multe jocuri din Europa au contribuit la evoluția regulilor, printre care primero (popular în Italia și Spania) sau jocul francez brelan. Nici măcar originea numelui nu se cunoaște cu certitudine, cele trei variante fiind cuvântul irlandez poca, francezul poque sau germanul pochen.

Regulile jocului de poker sunt relativ simple, așa că este posibil ca el să provină din oricare dintre acești strămoși. Indiferent de origine, știm că a început să fie jucat pe bani în Statele Unite după 1800 și s-a răspândit rapid în bazinul fluviului Mississippi. Existau încă de atunci două variante care nu difereau foarte mult de jocul de poker ca la aparate de azi: una cu 52 de cărți și alta redusă pentru doi jucători, cu doar 20 de cărți. Jocul a devenit foarte popular printre pionierii din Vestul Sălbatic și căutătorii de aur de pe întregul continent american. Ulterior, pachetul de 52 de cărți de inspirație franceză a devenit standard iar saloanele de poker erau o prezență obligatorie în toate orașele epocii Western. În timpul Războiului Civil American, a fost unul dintre cele mai populare jocuri cu cărți printre soldații din ambele tabere. În acestă perioadă au apărut reguli și variante noi, cum ar fi cea cu cinci cărți sau chinta. În anii 70, marile cazinouri americane au organizat primele turnee de poker, contribuind enorm la notorietatea jocului pe plan mondial. Pokerul a apărut în numeroase filme sau seriale și au fost publicate primele cărți care abordau teoria jocului din punct de vedere statistic și matematic. O adevărată explozie în popularitatea jocului s-a produs după anul 2000, atunci când transmisia TV a turneelor a fost modernizată prin introducerea unor camere care arată cărțile ascunse din mâna fiecărui jucător. Platformele de poker online au profitat la maxim de aceste turnee și au devenit sponsorii lor principali, în timp ce premiile au crescut permanent. În ziua de azi poți să joci de acasă poker ca la aparate contra unor oameni din toată lumea pentru orice sumă, ba chiar să participi la competiții de calificare pentru turnee reale.

Regulile jocului variază în funcție de variantă, vom prezenta pe scurt câteva caracteristici comune. Fiecare joc are nevoie de un dealer, care să împartă cărțile. În cazul unei partide recreaționale, fiecare dintre jucători devine dealer pe rând. În cazinouri sau în jocurile de poker online ca la aparate, există un dealer dedicat sau cărțile se distribuie automat. Chiar și în aceste situații, unul dintre jucători este considerat prin rotație ca fiind dealer, pentru a determina ordinea în care se fac pariurile. În funcție de variantă, unul sau mai mulți dintre jucători trebuie să facă un pariu în orb, fără a știi care sunt cărțile.

După împărțirea cărților, care pot fi pe față sau pe dos, urmează mai multe runde de pariuri și jucătorii primesc sau schimbă mai multe cărți. Toate mizele sunt adunate în mijlocul mesei. Jucătorii ridică treptat miza, în timp ce restul au opțiunea de a o accepta, pentru a continua jocul. În cazul în care nici unul dintre adversari nu acceptă miza, aceștia abandonează și runda se termină cu victoria celui care a plusat. O particularitate a pokerului față de alte jocuri cu cărți este că în acest caz câștigătorul nu este obligat să-și dezvăluie mâna, ceea ce permite jocul la cacealma, sau ridicarea mizei fără a avea în realitate o mână bună. În cazul în care miza este acceptată și licitația se termină, toți cei rămași în joc își dezvăluie mâna pe rând. Cei care au o mână mai puțin valoroasă decât cele deja arătate au opțiunea de a o ține secretă pe a lor.

În unele tipuri de jocuri de poker, cea mai mare combinație este cea în care un jucător obține cinci cărți identice, adică de fapt patru cărți cu același număr plus un joker. În multe variante, printre care majoritatea celor de poker ca la aparate, mâna cea mai valoroasă este chinta regală, adică cinci cărți de treflă în ordine succesivă. Urmează chintele de alte culori, careul (patru cărți cu același număr), full house (trei cărți cu un număr, două cu altul), culoarea (toate cărțile sunt de aceeași culoare, de exemplu romburi), chinta normală (cărți în ordine, dar de culori diferite), trei cărți la fel, două perechi și o pereche. În cazul în care nici unul dintre jucători nu are o combinație, câștigă cel cu cartea cea mai mare. Această regulă de departajare este valabilă în toate situațiile în care doi jucători au mâini egale, de exemplu între două chinte, este mai valoroasă cea în care cărțile sunt mai mari.

  • În acest moment, cea mai populară variantă din toate jocurile cu cărți de noroc este pokerul Texas Holdem. Fiecare jucător primește câte două cărți ascunse, în timp ce mai multe cărți comune sunt plasate cu fața în sus, până la un total de cinci. Au loc mai multe runde de pariuri, înainte de dezvăluirea fiecăreia dintre cărțile comune. Jucătorii pot forma cea mai bună combinație de cinci cărți folosindu-le pe cele două proprii și pe cele cinci comune, deși în principiu este posibil să câștigi și doar cu cele comune. Texas Holdem a devenit celebru în anii 2000 după televizarea turneelor și s-a impus atât în cazinouri cât și în mediul virtual.
  • Razz este un joc de poker ca la aparate în care nu există cărți comune și fiecare jucător primește câte șapte cărți. Scopul este de a forma combinații de cinci dar valorile sunt inversate, iar combinațiile cu cărți mai mici sunt cele câștigătoare. În plus, chintele și culorile nu contează iar așii au valoarea unu, fiind cele mai mici cărți și implicit cele mai valoroase.
  • Pokerul cu șapte cărți era cea mai des întâlnită variantă de jocuri de poker, înainte de ascensiunea Texas Holdem. După cum îi spune și numele, se joacă cu șapte cărți pentru fiecare jucător, dintre care trei ascunse iar restul cu fața în sus. Există cinci runde de pariere și se poate forma o combinație folosind cinci cărți din cele șapte disponibile.

În România s-a jucat mult timp o singură variantă de jocuri cu cărți de noroc, mai ales în perioada comunistă. Aceasta era una clasică și foarte simplă, cu cinci cărți ascunse pentru fiecare jucător. Se puteau schimba maxim trei cărți, după care urma un număr nelimitat de runde succesive de pariuri. Indiferent de variantă, pokerul ca la aparate se joacă în două feluri: la mese normale sau în turnee. La mesele normale poți să participi sau să pleci oricând și să pariezi orice sumă, deși există de regulă o miză minimă. Ele sunt recomandate în cele mai multe situații, mai ales începătorilor sau celor care nu au prea mult timp la dispoziție.

În modul turneu, jocul se încheie doar în momentul în care mai rămâne un singur jucător la masă, ceea ce poate dura destul de mult. La final, premiul total de distribuie pe baza clasamentului, de exemplu câștigătorul primește jumătate din total, locul doi ia 30% și așa mai departe. Jocul de poker ca la aparate are multe strategii și vei găsi pe internet tot felul de formule. Pe scurt, este important să-ți studiezi cu atenție adversarii, pentru a înțelege stilul lor de joc. Deciziile tale vor fi mereu influențate de semnalele pe care le primești de la ei și ai un mare avantaj dacă reușești să le anticipezi mișcările.

Cât despre tactica ta, ai de ales între a juca precaut sau agresiv. Dacă ești precaut, mizezi numai pe mâinile bune și încerci să obții maximum din ele, în timp ce abandonezi rundele în care primești cărți slabe. În varianta agresivă, ridici des miza și încerci să-ți intimidezi adversarii, apelând frecvent la cacealma. Este foarte important să-ți dezvălui cât mai rar cărțile, pentru ca oponenții să nu afle că de fapt nu ai cărți bune. Desigur, poți alterna între cele două stiluri, pentru a-ți deruta partenerii. Nu uita, poți câștiga bani frumoși la poker ca la aparate, chiar dacă ești începător și nu ai nici un fel de experiență. Jocul se bazează în primul rând pe noroc și pe intuiție, nu ai nevoie de mai mult ca să dai lovitura.