Păcănele

Conform definiției legale, păcănelele sunt aparate de jocuri de noroc formare din mai multe roți sau tambururi cu simboluri care se rotesc independent. Ele se numesc slot machines sau mai simplu slots în limba engleză, în timp ce în română mai este folosită și denumirea populară de pocănele. Numele acestor aparate vine la noi de la sunetul de tip pac-pac pe care îl face un jucător care apasă pe butoane, mai ales atunci când le lovește cu forță.

Aparatele de tip slots sunt unele dintre cele mai populare jocuri de noroc din lume. Le găsim peste tot, de la holurile celor mai prestigioase cazinouri din Las Vegas sau Monte Carlo și până în cele mai umile baruri și săli de joc. Sunt jocuri păcănele și în parcuri de distracții sau chiar în zone aglomerate cum ar fi gările.

Jocurile cu păcănele au ajuns în cazinouri la început doar ca o opțiune pentru cei cu bani puțini. Succesul lor a fost atât de mare încât ele au devenit o atracție în sine și produc în ziua de azi o mare parte din veniturile marilor stabilimente. Aparatele oferă distracție garantată și o șansă bună de câștig și celor care nu-și permit să participe la ruletă sau alte jocuri pe mize mari. Se crede că primul slot machine ar fi fost inventat în Statele Unite la sfârșitul anilor 1800. Aparatul se numea Liberty Bell și avea trei role, premiul maxim se obținea prin alinierea a trei clopote, aceste simboluri s-au păstrat până azi. Succesul uriaș al acestor prime jocuri păcănele a dus la interzicerea lor după numai câțiva ani.

Un model diferit a fost lansat cu scopul inițial de a face reclamă la guma de mestecat cu aromă de fructe și a fost instalat în scop promoțional în multe magazine mici. Acest tip de păcănele nu avea premii în bani și toate simbolurile erau fructe. Prin alinierea unor simboluri identice, jucătorul primea gumă de mestecat cu aroma respectivă. Aceste aparate au intrat și ele în istorie și au influențat puternic modelele mai noi, iar jocurile clasice cu fructe rămân foarte populare. În aceeași perioadă a apărut și primul aparat care avea cinci role și se baza pe regulile de la poker. Jocurile cu păcănele de acest gen erau de regulă instalate în baruri și nu aveau premii clar stabilite, clientul putea primi o bere sau un pahar de tărie pentru o mână valoroasă. Tot americanii sunt cei care au introdus în anii 70 primele modele de păcănele video. Până atunci, aparatele erau exclusiv mecanice și funcționau prin roți dințate și alte mecanisme. Aparatele video au preluat carcasa celor clasice dar au înlocuit ecranul cu un televizor și butoanele mecanice cu unele digitale. Cu timpul, variantele mecanice au dispărut aproape complet, deși există destui pasionați care încă le mai folosesc. Jocurile cu păcănele video au permis producătorilor mult mai multă libertate în alegerea temei și calcularea premiilor.

Aparatele au avut un succes uriaș și în țara noastră imediat după revoluție. Jocurile de noroc fuseseră aproape complet interzise și mulți români le cunoșteau doar din filme. Sălile de păcănele sunt azi o prezență normală pe străzile orașelor de la noi.

Apariția internetului a revoluționat lumea aparatelor slot machine, care s-au adaptat foarte bine noului mediu. Existau de mult timp jocuri păcănele pentru calculator, dar ele nu se jucau decât de plăcere, fără nici un fel de miză reală. Dezvoltarea rețelelor și a sistemelor de plăți electronice a făcut posibil jocul pe bani de la distanță și tot felul de noi facilități. Furnizorii de păcănele online beneficiază de reglementări simplificate și costurile lor sunt mici, așa că pot oferi jucătorilor bonusuri de bun venit considerabile și șanse mai ridicate de câștig. Este mult mai ușor să programezi un joc online decât unul fizic, așa că variantele disponibile sunt mult mai numeroase și apar altele noi în fiecare zi. Ai posibilitatea să joci păcănele online și pentru sume foarte mici de bani, ca să te distrezi fără nici un risc real. Toate platformele online au și aplicații pentru telefonul mobil sau tabletă, așa că le poți folosi oriunde ai semnal la mobil sau acces la o rețea wireless.

Jocurile păcănele au reguli de bază foarte simple. Fiecare aparat are câteva combinații câștigătoare, iar fiecare dintre ele aduce jucătorului un anumit premiu. Cele mai vechi modele funcționau prin introducerea unei monede într-o fantă, miza era deci una fixă. Fiecare rundă pornea prin acționarea unei manete, din acest motiv jocurile erau poreclite la americani „bandiții cu o singură mână”. Aparatele digitale oferă mult mai mule posibilități. Jucătorul poate alege o miză mai mică sau mai mare, există limite minime și maxime. Se pot selecta și mai multe linii de câștig, în timp ce vechile păcănele aveau una singură. Mai multe linii cresc șansele de câștig dar și miza este evident mai mare. Jocurile digitale și păcănelele online au diversificat mult regulile de bază, pentru a asigura o experiență mai palpitantă. Au fost introduse de exemplu simbolurile joker, acestea înlocuiesc orice alt simbol pentru a forma o linie câștigătoare. Foarte comune sunt și simbolurile scatter, acestea aduc automat un premiu sau un alt beneficiu indiferent de poziția lor pe ecran, fără a fi necesar să facă parte dintr-o linie câștigătoare. Multe aparate au și un buton de dublu sau nimic, prin activarea lui după o rundă reușită se poate obține o sumă de două ori mai mare. Jocurile păcănele moderne includ acum și runde bonus sau alte moduri speciale de joc. Această inovație a apărut foarte târziu, abia în anii 90. Prin diverse combinații de simboluri din jocul inițial, se poate accesa un ecran bonus cu reguli separate, care asigură premiile cele mai mari. Jucătorul trebuie de exemplu să ghicească o culoare a unei cărți întoarse, dar numărul mini-jocurilor din rundele bonus este foarte mare. Alte facilități care pot fi activate sunt rotirile gratuite, care pot declanșa la rândul lor alte bonusuri. Există și jocuri cu un jackpot progresiv, la care cei cu adevărat norocoși pot să dea lovitura și să pună mâna pe milioane de euro.

Topul celor mai populare jocuri cu păcănele este în continuă schimbare pentru că producătorii lansează permanent noi titluri care se pliază pe cele mai la modă tendințe. Îți vom prezenta pe scurt câteva jocuri celebre, care au marcat istoria genului și pot fi găsite în continuare atât în cazinouri cât și online.

  • Încă de la lansarea lor, jocurile cu fructe au fost considerate un standard și pot fi încercate numeroase variante. Sunt aparate distractive și foarte colorate care sunt recomandate începătorilor datorită regulilor foarte simple. Pe lângă jocul clasic, producătorii au continuat să perfecționeze jocurile cu fructe, un exemplu recent de mare succes este Sizzling Hot Deluxe.
  • Bar-X este un tip de păcănele creat în Japonia care s-a impus foarte rapid în toată lumea și a devenit un clasic. Producătorii și-au propus să fie un titlu cât se poate de simplu, care să asigure o rată bună de câștig pentru a menține jucătorul interesat. Are un număr mic de simboluri foarte intuitive: X, 0, BAR, etc. Mulți experți îl consideră cel mai bun joc de aparate din istorie.
  • Megabucks este celebru pentru că a fost primul tip de jocuri păcănele care a avut un sistem de jackpot progresiv. Aparatele dintr-un cazinou sau chiar cele din zone diferite puteau fi conectate între ele, fiecare contribuind la premiul cel mare care era de minim 1 milion de dolari. Mulți jucători au ajuns milionari de-a lungul timpului, cel mai mare premiu înregistrat fiind de nu mai puțin de 39 de milioane de dolari.
  • Wheel of Fortune a fost lansat în anii 90 și este un alt titlu care include un jackpot progresiv. Există numeroase variante dar cea mai populară rămâne și cea mai simplă: un aparat de păcănele cu doar trei tambururi și cu o roată a norocului luminoasă și foarte colorată deasupra.
  • Pe lângă titlurile clasice, aparatele tematice sunt extrem de populare. Regulile de bază sunt în mare parte aceleași, dar simbolurile și rundele speciale sunt adaptate în funcție de temă. Fiecare jucător poate astfel să se distreze în universul preferat, fie că este vorba de lumea Egiptului faraonilor ca în Book of Ra sau de o partidă de pescuit de genul Big Catch. Producătorii creează foarte rapid jocuri păcănele pentru cele mai noi filme sau seriale la modă, poți juca de exemplu titluri inspirate de Game of Thrones sau The Walking Dead.

Platformele online lasă clienții să aleagă între mai multe variante ale aceluiași joc, există de exemplu zeci de slots cu fructe sau din seria Big-X. Ai la dispoziție și titluri diferite dar care au aceeași temă, vei găsi mai multe jocuri inspirate din Roma antică.

Indiferent ce păcănele alegi, trebuie să știi că fiecare aparat are setată o anumită rată teoretică de câștig, sau RTP. Casa câștigă întotdeauna, așa că RTP va fi mereu sub 100%, pentru a asigura operatorului un mic profit. Asta nu înseamnă că nu poți să câștigi sau că ar fi ceva necinstit la mijloc, ci doar că pe termen lung statistica este de partea casei. Rata de câștig variază între 80 și 98%, adică acest procentaj din sumele introduse se întoarce la jucător sub formă de premii. Nu toate cazinourile afișează RTP-ul jocurilor dar le poți găsi cu ușurință pe internet, dacă vrei să le alegi pe cele cu cele mai mari șanse de câștig.

Înainte să începi un joc nou, citește cu atenție regulile. Fiecare joc de păcănele are o listă de plată care arată valoarea combinațiilor câștigătoare, aceasta este afișată pe aparat sau se poate accesa prin apăsarea unui buton în mediul online. Fii foarte atent la simbolurile speciale și la felul în care intri în rundele bonus, de regulă acolo se pot câștiga premiile cele mai mari. În multe titluri, jackpot-ul nu poate fi obținut decât dacă mergi pe miza maximă, trebuie să iei în calcul acest gen de detalii.

Dacă îți propui doar să te distrezi, pariază doar sume mici și te vei bucura de aparat mai mult timp. În cazul în care simți că ai o zi norocoasă și vrei să încerci să dai lovitura, mizează la maxim și alege mai multe linii de câștig. În acest fel riști să pierzi banii repede dar efectul unei linii norocoase va fi cel mai mare.

Găsești pe internet tot felul de strategii pentru a câștiga la păcănele, majoritatea sunt mituri. Mulți jucători din România cred de exemplu că un aparat care a dat un câștig mare va produce numai pierderi în următoarele runde pentru a compensa. În realitate, șansele sunt la fel de mari și totul ține de regulile probabilității: șansa de a nimeri o combinație rară de două ori la rând este foarte mică dar nu imposibilă, aparatele nu sunt în nici un caz setate să prevină acest lucru. Există desigur și mașini care au fost falsificate și proprietarii au modificat programul pentru a câștiga mai mulți bani.

Orice fel de joc provoacă un anumit grad de dependență și păcănelele nu fac excepție. Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat de exemplu că cel puțin 5% din populație este dependentă de jocuri de noroc. Toate formele de dependență se manifestă la fel: persoana nu se poate abține de la o anumită activitate și ajunge să ignore persoanele din jur și orice altceva nu-i mai face plăcere. Jocul nu mai are nici o logică și nici măcar nu mai este distractiv, devine pur și simplu o activitate obligatorie. Dependența de jocuri păcănele este cu atât mai periculoasă pentru că se pot pierde bani serioși. Mulți încep să joace stimulați de posibilitatea de a se îmbogăți însă de cele mai multe ori se întâmplă exact contrariul. Probabil cunoști și tu oameni care au pierdut totul și au rămas chiar și fără familie din cauza pasiunii pentru jocurile de noroc. Învață din experiența lor și asigură-te că situația nu scapă niciodată de sub control. Dacă nu mizezi decât sumele pe care poți să le pierzi fără probleme, nu este nimic greșit în a juca pe bani, asta face jocurile mai palpitante.