Jocuri cu bani

Jocurile cu bani sunt acele jocuri în care rezultatul depinde foarte mult de noroc și miza este o sumă de bani reali. Unele jocuri se bazează numai pe noroc și intuiție, cum ar fi slots. În altele contează și priceperea jucătorului iar unele jocuri, pokerul de exemplu, necesită și anumite abilități psihologice pentru a avea șanse mai bune de câștig.

Istoria jocurilor cu bani începe odată cu cele mai primitive civilizații și este chiar mai veche decât banii înșiși. Cercetările arheologice au arătat că existau jocuri de noroc încă din epoca de piatră, fiind descoperite zaruri fabricate din oase de animale. Oamenii primitivi mizau pe produse alimentare sau diverse obiecte. Zarurile sunt probabil unul dintre cele mai vechi jocuri pentru că ele apar într-unul dintre miturile Greciei antice. Povestea spune ca cei trei zei importanți ai Olimpului și-ar fi împărțit lumea între ei la un joc de zaruri, Zeus primind pământul și cerurile, Poseidon apele iar Hades lumea subterană. Încă din vremea imperiului roman, jocurile cu bani au devenit o practică a aristocrației și a oamenilor bogați, deși au continuat să fie foarte populare și în rândul celor mai puțin avuți. Mai târziu ele au început să fie organizate și într-un cadru oficial, sub formă de loterii, pariuri la curse de cai sau deschiderea de cazinouri.

Jocurile de noroc se împart în mai multe categorii, să începem cu jocurile propriu-zise.

  • Cel mai cunoscut joc de cărți, care poate fi jucat atât în marile cazinouri cât și acasă între prieteni, este pokerul. Probabil că toată lumea știe regulile de joc, există de fapt multe variante dar toate au în comun faptul că un jucător inspirat și dispus să riște poate câștiga și fără să aibă noroc, dacă cacealmaua lui funcționează.
  • Ruleta este o emblemă a jocurilor de cazinou și nu o găsim de regulă decât acolo. Se caracterizează prin regulile foarte simple, practic orice jucător nou le înțelege imediat, trebuie doar să alegi numărul sau culoarea unde se va opri bila. Rundele sunt foarte rapide și în câteva minute se pot câștiga sau pierde sume considerabile.
  • Zarurile, cel mai vechi joc atestat de istorie, rămâne în continuare un joc cu bani popular. Varianta de casino se numește craps, în timp ce versiunea tradițională în România poartă numele popular de barbut.
  • Există multe alte jocuri, vom enumera doar câteva dintre cele mai cunoscute: blackjack, chemin de fer, Big Six wheel, faro, etc.

Un tip de joc întâlnit peste tot, din marile cazinouri și până în baruri sau parcuri de distracții sunt aparatele de tip slots. Acestea pot reprezenta diverse jocuri de noroc, inclusiv poker sau ruletă, dar cele mai multe sunt de tip slot machine, cunoscute la noi ca păcănele. Modelul original din Statele Unite avea folosea ca simboluri fructele, astfel de aparate există și azi în număr mare. Producătorii au diversificat însă temele și au adăugat diverse facilități cum ar fi runde bonus sau rotiri gratuite.

Pariurile sportive reprezintă un alt tip de joc cu bani, foarte popular la noi. Tradiția pariurilor este strâns legată de cursele de cai dar astăzi se poate paria pe orice fel de eveniment sportiv, chiar și cele mai obscure sporturi sunt disponibile. Regulile sunt simple, jucătorul trebuie să ghicească rezultatul unui meci și primește un premiu bazat pe cota evenimentului, cu cât scorul final este mai neașteptat, cu atât recompensa va fi mai mare. Cele mai multe pronosticuri se pun pe meciurile de fotbal, unde se poate paria pe orice statistică, cine va executa primul corner, de exemplu. Casele mari acceptă și pariuri extra-sportive, pe alegeri politice sau alte evenimente importante.

 Există multe alte jocuri cu bani, imaginația umană în acest domeniu fiind foarte bogată. Bingo-ul este popular mai ales printre persoanele în vârstă, este un joc de societate bazat pe combinații de numere norocoase. Pe un principiu similar funcționează și loteria de tip 6 din 49. Loteria este una dintre cele mai vechi forme de risc și există numeroase variante.

Apariția internetului a adăugat o dimensiune nouă jocurilor de noroc și acestea au înflorit pur și simplu în mediul virtual. Toate jocurile de mai sus există și online, mii de furnizori diferiți se întrec în tot felul de oferte tentante. Probabil că veniturile generate în acest moment de jocurile digitale le-au depășit pe cele ale partidelor de tip clasic, este mai mult ca sigur că această evoluție va continua. Jocurile online au câteva avantaje importante. Primul este accesibilitatea, din toate punctele de vedere. Oricine poate juca de acasă ori din orice loc unde există o conexiune la internet, cu ajutorul unui dispozitiv mobil. Platformele virtuale au costuri mici de funcționare, ceea ce le permite să ofere o marjă de câștig mai favorabilă. În același timp, miza minimă este foarte mică, se poate juca pe valori reduse care sunt la îndemâna tuturor.

Pe de altă parte, diversitatea este mult mai mare pentru că furnizorii adaugă permanent noi jocuri cu scopul de a-și păstra jucătorii. Sunt disponibile mii de jocuri cu bani, toate temele imaginabile au fost abordate. Promoțiile și ofertele bonus sunt și ele de regulă mai atractive în mediul online.

Un alte mare avantaj al internetului este că elimină timpul și distanța dintre oameni. Poți juca poker de exemplu cu oameni din întreaga lume, de la tine de acasă. Internetul face posibile și pariurile live pe evenimente sportive, cu cote care se modifică în timp real în funcție de evenimentele de pe teren.

Jocurile cu bani nu sunt decât o formă mai palpitantă a jocurilor normale dar distracția trebuie să rămână scopul tău principal. Poate că ai auzit despre oameni care au dat lovitura și s-au îmbogățit mult mai mulți sunt însă cei care au pierdut totul. Trebuie să fii mereu conștient de riscuri și să-ți controlezi instinctele, nu miza niciodată mai mult decât îți poți permite. Un alt risc important este încălcarea legii, nu juca niciodată jocuri de noroc în locații care nu sunt autorizate și ai grijă ca platforma online pe care o folosești să aibă dreptul legal de a opera în România.