Jocuri ca la aparate

Jocurile ca la aparate, numite în limba engleză slot machines sau slots și în cunoscute la noi și sub termenul informal de păcănele, sunt jocuri de noroc mecanice, electronice sau virtuale. Cele mai multe modele constau în mai multe roți care se rotesc independent și formează anumite combinații de simboluri, ce pot aduce jucătorului un premiu de câteva ori mai mare decât suma mizată inițial. Aceste aparate sunt de departe cea mai populară formă de jocuri de noroc din lume. Jocurile cu aparate nu sunt foarte scumpe și pot fi instalate cu ușurință chiar și în spații mici. Prin grafica foarte colorată și ritmul de joc alert, ele oferă distracție garantată la un cost redus chiar și jucătorilor care nu dispun de foarte mulți bani. Marile cazinouri au instalat la început aparate pe holuri doar ca o alternativă pentru cei care nu-și permiteau să intre. S-au convins foarte repede că acestea generau venituri mici dar constante. Se estimează că slots aduc în ziua de azi peste 70% din profitul cazinourilor din Las Vegas. Nu trebuie însă să mergi până acolo dacă ai chef de un joc rapid. Găsești aparate în toate sălile de jocuri mari și mici de la parterul blocurilor și în cazinourile online.

Unele dintre cele mai des întâlnite jocuri aparate de azi sunt cele cu fructe, care continuă tradiția celor mai vechi jocuri mecanice inventate în Statele Unite. Există versiuni cu trei sau cu cinci role și au re regulă cele mai simple reguli, fiind o alegere bună pentru începători. Producătorii au dezvoltat numeroase jocuri cu fructe, printre cele mai celebre sunt Sizzling Hot Deluxe, Ultra Hot sau Fruit Cocktail. În mod tradițional, aceste modele sunt mai degrabă o formă de distracție pentru că au mize mici și nu oferă câștiguri mari. Mulți jucători experimentați revin însă periodic la ele din nostalgie. Un alt tip celebru de jocuri ca la aparate ce poate fi întâlnit în practic orice sală sau platformă online este Big-X. El a fost dezvoltat în Japonia și producătorii și-au propus să creeze un joc chiar și mai simplu decât cele clasice, care să îmbine regulile ușor de înțeles cu posibilitatea de a câștiga premii mai mari. Big-X are o grafică modernă cu un fundal metalic și foarte puține simboluri de tip X, O sau BAR. După cum îi spune și numele, premiul cel mare se obține printr-o linie de simboluri X. Furnizorii lansează permanent jocuri bazate pe cele mai moderne tendințe și apar foarte multe jocuri cu aparate tematice. Orice temă este bună, poate fi vorba de o anumită perioadă istorică (de exemplu Book of Ra te duce în vechiul Egipt) sau de diverse activități sau locații (lumea animalelor de fermă, pescuit sau curse de mașini). Multe jocuri se bazează pe filmele și serialele la modă, de la Terminator la South Park. Regulile de bază sunt în principiu aceleași dar jucătorii au posibilitatea să se distreze în universul preferat și nu se plictisesc niciodată pentru că există mai multe versiuni ale aceluiași titlu.

O categorie specială sunt acele jocuri slot care au un sistem de jackpot progresiv. Ele există și în săli și în mediul online și oferă o șansă mică de a da cu adevărat lovitura prin câștigarea unui premiu uriaș. Mașinile dintr-un cazinou sau chiar din toată lumea sunt legate între ele, fiecare rundă contribuie la un premiu global care poate ajunge la milioane de dolari. Un exemplu clasic de astfel de joc este Wheel of Fortune dar cele mai mari premii din istorie au fost câștigate la jocul Megabucks. Se crede că cel mai mare a avut valoarea de aproape 40 de milioane de dolari și a ajuns la un jucător anonim în anul 2003.

Nu toate jocurile ca la aparate sunt însă din categoria celor cu role, unele mașini au drept model alte jocuri de noroc. Cel mai des întâlnite sunt păcănelele care imită pokerul, în special varianta Texas Holdem. Există și aparate care imită o masă de ruletă, una de blackjack, un joc de zaruri sau multe alte jocuri de casino. Multe alte tipuri de aparate pot fi considerate jocuri de noroc, este cazul celor de bingo dar și al mașinilor care oferă șansa de a câștiga un obiect în schimbul unei sume de bani pe care le găsim în parcurile de distracții. Poți să încerci jocuri aparate și gratuit dar nu prea mai au nici un farmec, pentru o provocare reală ar fi indicat să mizezi o sumă cât de mică. Mai există încă modele mecanice cu fisă, unde introduci pur și simplu monede în aparat. Probabil însă că vei juca de cele mai multe ori digital sau online, banii tăi se transformă într-un credit inițial și poți să joci până când acesta se termină sau alegi să te oprești și să scoți suma rămasă. Mașinile de slots au de obicei trei sau cinci role, deși sunt posibile și patru sau mai multe. Evident, cu cât aparatul are mai multe role, cu atât numărul de simboluri și combinații crește și regulile devin ceva mai complicate. În mare, principiul de bază al tuturor jocurilor ca la aparate este același: câștigi un premiu dacă obții o serie de simboluri pe o linie. Înainte de a porni aparatul, setează valoarea mizei și numărul de linii de câștig, dacă alegi mai multe îți mărești atât miza cât și șansele. Multe slots au și opțiunea de a juca automat, nu trebuie decât să privești desfășurarea jocului.


După o linie câștigătoare, unele jocuri aparate îți oferă facilitatea dublu sau nimic, adică o șansă de a dubla premiul sau de a-l pierde. Foarte importante sunt și simbolurile wild sau scatter. Simbolurile wild se comportă ca niște jokeri din jocurile de cărți și țin locul oricărui alt simbol cu excepția celor speciale. Cele scatter sunt mai rare și produc efecte din orice loc al ecranului, nu este obligatoriu să facă parte dintr-o linie câștigătoare. Unele jocuri au mai multe simboluri speciale, care pot avea efecte diferite sau pot fi disponibile doar în anumite condiții.
Un moment foarte palpitant în jocurile ca la aparate sunt rundele speciale. Un exemplu ar fi rotirile gratuite, care îți aduc premii fără nici un cost și pot chiar declanșa alte evenimente. Cele mai mari câștiguri sunt disponibile în rundele bonus, care se activează prin mai multe simboluri scatter. Rundele bonus te duc într-un ecran nou și îți propun diverse tipuri de jocuri simple, care pot duce la premiul cel mare. Cel mai simplu tip de mini-joc este cel în care trebuie doar să ghicești culoarea unei cărți. Există și provocări mai complexe, care pot avea legătură cu tema jocului principal.
Primele jocuri aparate au fost produse în SUA și imitau un joc de poker. Erau instalate în baruri și nu aveau premii, fiecare patron oferea anumite produse clienților care câștigau. Din acest motiv, un aparat lansat câțiva ani mai târziu este considerat strămoșul jocurilor de păcănele de azi. Aparatul se numea Liberty Bell și a fost inventat de Charles Fey în 1887. El a setat caracteristicile de bază ale tuturor jocurilor care au urmat, se pornea prin activarea unei manete, avea trei role, funcționa cu monede și combinațiile se plăteau în bani. Cel mai mare premiu era linia de trei clopote. La scurt timp au apărut și jocurile ca la aparate cu fructe, care la început nu erau de fapt jocuri de noroc ci făceau reclamă la gumă de mestecat. Premiile erau pachete de gumă cu aroma fructelor de pe linia câștigătoare, dar chiar și așa aparatele au fost până la urmă interzise prin lege. Lor le datorăm mai multe simboluri comune, cum ar fi fructele sau BAR.

Începând cu anii 60-70, jocurile electronice și video au început să elimine de pe piață vechile modele mecanice. Deși erau mai scumpe, noile mașini ofereau o grafică mult mai spectaculoasă și opțiuni extinse de joc, se puteau de exemplu alege mai multe linii de câștig sau o miză mai ridicată. A mai fost însă nevoie de încă 20 de ani până la apariția primului joc cu aparate care avea două ecrane și o rundă specială bonus, o mare inovație pe atunci.

Internetul a descătușat total imaginația producătorilor și a scăzut mult costurile de operare ale furnizorilor. Platformele online își permit să ofere câștiguri mai mari, bonusuri considerabile de bun-venit și un număr uriaș de jocuri. Cu toate că jocurile ca la aparate dintr-o sală reală au un farmec imposibil de reprodus în mediul virtual, sistemul are avantaje uriașe. Clienții pot acum să se joace de oriunde, au de ales între mii de titluri și aplicațiile preferate se instalează cu ușurință și pe dispozitive mobile. Există chiar și jackpot-uri progresive a căror valoare începe să se apropie de marile premii din cazinouri.

În România, păcănelele au apărut târziu din cauza regimului comunist. Au cunoscut însă o dezvoltare explozivă în anii 90, pe fondul curiozității românilor și a vidului legislativ care permitea profituri enorme. Sălile de jocuri au apărut în orașe ca ciupercile după ploaie și multe dintre ele mai rezistă și azi, în ciuda popularității în creștere a versiunilor online. Înainte să te apuci de jocuri ca la aparate, este util să înțelegi cum funcționează ele. Fiecare joc are setată o anumită rată a banilor care se întorc la jucător sub formă de premii (RTP). Diferența este profitul aparatului, care poate fi între 2 și 15% din total. Evident, un RTP mai mare îți oferă șanse mai bune de câștig. Unele site-uri afișează la vedere această rată, în alte cazuri o găsești pe internet. Nu uita că RTP ia în considerare și jackpot-ul, așa că o mașină cu unul foarte mare are de fapt o rată mai scăzută de apariție a combinațiilor cu valori mai mici.

Fiecare model de jocuri aparate are o listă de premii pe care trebuie să o studiezi cu atenție. O găsești într-un loc vizibil pe mașinile din săli sau prin apăsarea unui buton la cele online. Pe listă apar toate liniile câștigătoare dar și simbolurile speciale sau regulile rundelor bonus. De obicei, rundele speciale nu sunt accesibile decât dacă mergi pe mize mai mari. Vei găsi pe internet tot felul de sfaturi și strategii de câștig la jocuri ca la aparate, unii susțin de exemplu că succesul este garantat dacă apeși o anumită combinație de butoane sau că poți influența aparatul cu un magnet puternic. Desigur, astea nu sunt decât niște povești.

Nici convingerea pe care o au mulți jucători, că aparatele sunt setate să nu mai dea premii un anumit timp după unul mare, nu este reală. Sunt șanse mari să se întâmple asta din cauza teoriei probabilităților, dar nu e deloc imposibil să prinzi chiar două premii mari unul după altul. Totul ține de fapt de noroc și de intuiție, singurul lucru pe care îl poți controla cu adevărat este valoarea mizei. Mizează puțin dacă scopul tău este să te distrezi la aparate mai mult timp, sau sume mai mari dacă simți că poți da lovitura.

Jocurile aparate pot da dependență, așa că ai mare grijă. Un studiu recent arată că unul din cinci români joacă la loto dar mai puțin de 5% bagă bani la păcănele. Marea majoritate a jucătorilor sunt bărbați, dar aparatele devin din ce în ce mai populare și în rândul femeilor. Printre clienții fideli se numără și persoane publice cum ar fi fotbaliști sau un fost primar al capitalei.
Fără îndoială că jocurile ca la aparate sunt un mod foarte distractiv de petrecere a timpului liber dar nu trebuie să ajungi niciodată să le consideri nimic mai mult de atât. Poți câștiga premii frumoase însă pe termen lung nu te vei îmbogăți, este periculos și să te implici prea mult și să te ambiționezi atunci când norocul nu este de partea ta. Probabil că ai auzit de oameni care au pierdut sume mari sau au rămas chiar fără casă și familie din cauza patimii pentru jocuri. Ca să nu ajungi ca ei, noi îți recomandăm să faci un calcul ca să afli ce sumă îți permiți să aloci lunar pentru aparate și să nu o depășești niciodată, indiferent dacă pierzi sau câștigi.