Case de pariuri online

Pariurile sunt probabil cel mai vechi tip de joc de noroc din istoria omenirii. Principiul este extrem de simplu și nu s-a schimbat, fiind identic și în pariurile online de azi: oamenii mizau bani pe rezultatul unui anumit eveniment, de cele mai multe ori unul sportiv. Marea diferență între pariurile bonus sau sportive și alte tipuri de jocuri de noroc este faptul că priceperea jucătorului contează foarte mult. Desigur, pariorii aleg de multe ori câștigătorul din motive emoționale sau subiective, iar norocul poate răsturna de mult ori calculele hârtiei. Cunoștințele despre competiție și forma echipelor îi oferă însă un avantaj important unui parior informat, rezultatul nu depinde numai de șansă.

Pariurile au existat probabil încă de la începuturile istoriei, de la primele curse de care organizate în Egipt sau Mesopotamia antică. Romanii sunt însă cei care au dus jocurile la un alt nivel prin arenele construite în toate colțurile imperiului. În fiecare provincie, inclusiv în Dacia, existau locuri dedicate luptelor de gladiatori și competițiilor sportive. În jurul acestora au apărut și primele case de pariuri, probabil că cea mai importantă era cea a celebrului Colosseum din Roma. Industria pariurilor a continuat să se dezvolte și după căderea Romei, deși luptele au fost interzise. În Imperiul Bizantin se mizau probabil sume la fel de mari ca la casele de pariuri online de azi, pentru că o revoltă începută după o cursă de care a fost aproape să-l alunge de pe tron pe marele împărat Iustinian. În evul mediu, se paria pe rezultatul turnirurilor cavalerești sau a concursurilor de tir cu arcul.

Primii agenți profesioniști au apărut în jurul curselor de cai din Anglia dar activitatea lor era inițial ilegală. Bookmakerii au intrat apoi în legalitate însă primele case de pariuri au fost legalizate foarte târziu, abia în 1961. La început se putea paria numai la fața locului, ulterior agenții au început să accepte și pariuri la distanță. Jucătorii aveau posibilitatea de a afla rezultatele din ziare sau de a asculta competițiile transmise în direct la radio. Apariția televiziunii a schimbat regulile jocului și fiecare casă de pariuri respectabilă și-a instalat ecrane unde se puteau urmări mai multe sporturi sau curse simultan. Adevărata revoluție s-a produs odată cu dezvoltarea internetului și fondarea caselor de pariuri online. Primele astfel de firme au apărut în Statele Unite și Canada, înainte de a se răspândi în întreaga lume. Marile case de tip clasic și-au dat repede seama că nu aveau cum să lupte cu acest fenomen și au lansat servicii digitale, pentru a putea ține pasul cu vremurile. Firme cu tradiție cum ar fi William Hill au în ziua de azi atât o rețea de agenții propriu-zise, cât și operațiuni extinse în mediul online.

Internetul a schimbat total regulile jocului și acum este posibil și pentru firme mai mici să intre pe piață și să ofere pariuri sportive online. Concurența este în avantajul jucătorilor, care au de ales între mii de competiții și primesc tot felul de oferte tentante. Pariurile pe curse de cai erau la mare modă și în România înainte de război, ele au fost însă interzise în timpul comunismului când mai era permis doar sistemul Pronosport. Pariurile au apărut din nou în anii 90 și au devenit în scurt timp foarte populare, azi există o rețea foarte extinsă de agenții. Casele de pariuri online au avut dificultăți la început, din cauza cadrului legislativ neclar. Cota lor de piață a crescut însă tot mai mult, sunt acum prezenți marii operatori internaționali dar și unii locali. Pariurile online oferă numeroase avantaje față de cele clasice, așa că ne putem aștepta ca acest model să se dezvolte foarte rapid în următorii ani.

Numărul sporturilor și competițiilor pe care se poate paria este incredibil de mare și acoperă practic orice meci din lume, chiar și cele mai obscure. Poți face pariuri online pe sporturi de care nici măcar nu ai auzit, deși cele cu cel mai mare număr de spectatori sunt cele mai populare și printre jucători.

Pe plan mondial, cele mai multe pariuri se fac în continuare pe cursele de cai. Acestea au o tradiție foarte veche, este chiar posibil ca ele să fie originea tuturor formelor de pariu. În orice caz, cursele se potrivesc foarte bine scopului pentru că se desfășoară rapid și sunt ușor de urmărit, este deci posibil un număr relativ mare de mize într-un timp scurt. Pe lângă cai, casele de pariuri online oferă și curse de alte animale. Întrecerile între câini au devenit destul de populare la noi, din aceleași motive: sunt scurte dar intense și pariorii nu au mult de așteptat până află rezultatul.

Dintre sporturile clasice, cele mai multe pariuri în România se pun pe rezultatul unor meciuri de fotbal. Fotbalul este cel mai des folosit și în scopuri publicitare de către casele de pariuri, vei găsi multe oferte de pariuri bonus în reclamele din timpul meciurilor sau pe panourile de pe stadioane. Numărul competițiilor s-a extins foarte mult, sunt acum disponibile campionatele din toate țările lumii dar și ligile inferioare din națiunile puternice, până la nivel de amatori.

În rest, se poate pune un pariu online, anticipat sau live, pe aproape orice sport. Operatorii și-au extins însă oferta cu tot felul de evenimente extra-sportive, cum ar fi rezultatul unor alegeri sau alte momente importante. Există oameni care au făcut avere mizând de exemplu pe ieșirea Angliei din UE sau pe momentul divorțului unui cuplu celebru.

Casele de pariuri online funcționează într-un mod asemănător cu cele clasice, regulile de bază fiind aceleași. Jucătorul mizează pe un bilet, care conține pronosticuri pentru un eveniment sportiv sau mai multe. Casa oferă o cotă diferită pentru fiecare meci sau eveniment, echipa favorită va avea mereu o cotă foarte mică, adică profitul în cazul unui pronostic corect este neglijabil. Sunt oferite cote mari pentru echipele care pornesc cu șanse mici de victorie sau pentru scoruri mari, răsturnări de situație, etc. Majoritatea pariorilor merg pe bilete multiple, în care crește riscul dar se multiplică și cota potențială de câștig. Miza este suma de bani pe care o riscă jucătorul, există de regulă o limită minimă și una maximă. Câștigul total se calculează foarte simplu, prin înmulțirea mizei cu cota totală a biletului. Profitul este suma rămasă după ce din câștig se scade miza inițială, plus eventualele taxe și comisioane.

Casele de pariuri online oferă diverse combinații de bilete, de exemplu un bilet sistem poate fi câștigător chiar și în cazul în care nu ies toate rezultatele. Există și bilete de tip mixt, care combină pronosticuri obligatorii de bază cu unele opționale, care multiplică premiul în caz că se dovedesc a fi corecte. Pentru a atrage clienții, operatorii online se întrec în a oferi pariuri bonus, prin care primești un credit inițial gratuit sau alte avantaje. Tipurile de pariuri sunt și ele foarte diverse, în cazul unui meci de fotbal se acceptă orice fel de pronostic. Se mizează pe numărul de goluri, rezultatul la pauză sau cine va deschide scorul dar sunt foarte populare și pariurile handicap, care combină mai multe elemente. Se poate miza însă și pe cine va înscrie, care echipa va comite primul fault, numărul de cartonașe galbene sau orice alt element din statistica unui meci de fotbal.

Dacă vrei să te apuci și tu de pariuri online, primul nostru sfat este să alegi un sport despre care știi cât mai multe. În acest domeniu, cunoștințele îți aduc un profit direct, așa că fă-ți bine temele și studiază un timp jucătorii, echipele și competițiile înainte de a începe. Cu timpul, vei observa anumite modele care se repetă, unele echipe joacă mai bine sub presiune de exemplu sau există jucători favorizați de starea terenului sau anumite condiții meteo, toate aceste detalii contează foarte mult. Ar fi bine să analizezi și ofertele de pe piață, majoritatea caselor au pariuri bonus foarte tentante. Acesta nu trebuie să fie singurul criteriu în alegerea unei case de pariuri, verifică atent termenii și condițiile, cotele pe care le oferă sau în cât timp se face plata. Vei găsi pe internet părerile altor jucători și eventual problemele pe care le-au întâmpinat aceștia.

Tot pe internet vei găsi tot felul de ponturi sigure de câștig dar și persoane care îți promit bilete cu rezultate sigure în schimbul unor sume de bani. Ferește-te de astfel de păcăleli, dacă era atât de simplu, toți am fi bogați iar casele ar da faliment. Există cu siguranță meciuri aranjate și oameni care fac avere de pe urma lor însă este greu de crezut că persoanele implicate ar pune astfel de informații pe Facebook, de exemplu. Frumusețea pariurilor online este că îmbină norocul cu avantajul pe care ți-l oferă o pregătire solidă. Ai șanse mari de câștig dacă înțelegi condițiile specifice ale unui meci mai bine decât specialiștii casei de pariuri, poate că echipa favorită are mulți jucători cheie accidentați sau o rivalitate acerbă face ca un club mic să dea totul pentru victorie într-un anumit meci. Orice ai face, nu uita că pariurile sunt doar o distracție și nu te vor face bogat, mizează cu inteligență și responsabilitate.